Wednesday, November 26, 2014

Syksyn satoa.

Hmph, niinhän siinä kävi, että kun yritin olla säästäväinen ja pitää netin pois päältä tekstiä kirjottaessani, se katosi kuin tuhka tuuleen... eipä auta itku markkinoilla vaan rustaillaan uusi teksti.

Blogi näyttää pahasti saaneen uuden, ruokaisamman suunnan. Pahoitteluni niille, jotka odottavat löytävänsä täältä mielenkiintoisia tarinoita seikkailuista Afrikassa. :D Mutta ei huolta, kyllä niitäkin tulee varmasti vielä joskus.

Tällä kertaa kaupasta jäi käteen kurpitsa, joita olenkin butternut-kurpitsan muodossa jo muutaman kerran tänä syksynä ostanut. Siellä Pohjolassa kurpitsahan on syksyn sesonkiruokaa, mutta täällä tuo lienee pysyvää kalustoa kun ei vuodenaikoja oikeastaan ole. Toivoin kovasti, että tämännäköinen kurpitsa olisi jotenkin helpompi käsitellä kuin butternut, mutta eheei, kyllä tämänkin eteen hikipisaroita vuodatettiin. Kurpitsa maistuu kyllä hyvältä, mutten ole edelleenkään täysin vakuuttunut sen olevan vaivan arvoista. (Joissakin suomalaisissa resepteissä käytettiin puolivalmisteiden luvatun maan mukaisesti valmista sosetta, tosin tähän reseptiin se ei kyllä sopisikaan. Soseutinkin lopun kurpitsan, nyt voin ihanan helposti leipaista vaikka muffinsseja viikonloppuaamiaiselle. ;))

 Sopan sijasta lautaselle päätyi eilen salaattia.

Kurpitsa-omena-fetasalaatti / Pumpkin Apple Feta Salad

puolikas kurpitsa /  half a pumpkin
yksi sipuli /  one onion 
yksi omena / one apple
kikherneitä (purkista tai kuivattuja keitettynä) / chick peas (canned or dried and boiled)
fetaa / feta cheese
salaattia / lettuce
hunajaa / honey
öljyä / oil
suolaa / salt
mustapippuria / black pepper

kastike / sauce:
hunajaa / honey
öljyä / oil
omenaviinietikkaa / apple vinegar
suolaa / salt
mustapippuria / black pepper

Sekoita keskenään kastikkeen ainekset, puolet öljyä ja puolet viinietikkaa, hunajaa ja mausteita maun mukaan. Laita jääkaappiin odottamaan.

Teurasta kurpitsa. Varaa tähän aikaa noin kolminkertaisesti verratuna alkuperäiseen suunnitelmaasi. Voit säästää kurpitsansiemenet, pestä ja paahtaa ne ja käyttää tähän salaattiin, tai vaikka granolaan. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi (kuorineen tai ilman, helpompi syödä ilman kuoria). Leikkaa sipuli lohkoiksi. Sekoita uunivuoassa kurpitsa, sipuli, hunaja, öljy ja suola ja paahda 200 asteessa vajaa puoli tuntia, tai kunnes kurpitsa on pehmeää.

Lohko omena ja pese salaatinlehdet. Lado omenalohkot, salaatinlehdet ja kikherneet lautaselle / kulhoon ja sekoita joukkoon kastike. Asettele päälle hieman jäähtyneet kurpitsat ja sipulit, murustele päälle feta ja hieman mustapippuria.


Mix the sauce ingredients together, and leave the sauce in fridge. 

Peel and cut the pumpkin. This takes a loooot of time. You can save the seeds, wash and roast them on a pan, and use i.e for granola. Peel and cut the onion in big pieces. Mix pumpkin, onion, honey, oil and salt in a baking tray and pop in 200 degrees oven for about half an hour, or until pumpkin is soft.

Cut apple in pieces and wash lettuce. Mix them with chick peas and the sauce. Put the pumpkin, onion and feta on top and finish with some black pepper.

I lost the first version of this text, so now it'll be very brief. I apologize to those who expect exciting adventures in Africa, here comes another food posting. :P Maybe someday we'll see those adventures too.

Shops here are full of huge and cheap pumpkins, so I've prepared pumpkin soup couple of times already. Now is salad's turn. Too bad that pumpkin is a pain in the ass to peel and cut, otherwise it might well be one of my favorite ingredients.


Enjoy! :)

No comments:

Post a Comment