Saturday, November 22, 2014

Lempiruokia // Favorite foods

Nyt kun on ruoka-aiheeseen päästy niin siitä ei tule loppua :D koittakaa siis kestää...

Tykkään kokeilla kaikenlaista, mutta mulla on muutama turvaruoka, joita tekee aina mieli ja joita on kiva tehdä. Lasagne on yksi niistä. Kotitekoinen lasse on vaan niiiin hyvää, voisin ehkä elää vaan sillä. Eihän se toki maailman terveellisin ruoka ole, mutta jos kohtuudella syö (millonkohan viimeks?) niin ei se varmasti muuta sapuskaa pahempi ole. En viitsi ravintolassa tilata lasagnea, koska pelkään sen olevan pettymys, niin täydelliseksi on tämä oma jo ehtinyt hioutua. ;) Italiassa piti kesällä toki maistaa, mutta odotukset olivat kovat eikä ainakaan kyseinen puoti niitä kohdannut. Jos joku italialainen mummo haluais mulle lasagnea tehdä niin en siitä toki kieltäytyisi.

Muistelisin, että ensi kohtaaminen mun ja lasagnen välillä olisi ollut Saarioisten mikro-lasse, ja kyllä se joskus muinoin ihan hyvin maistuikin. Kokkailuista innostuneena teininä päätin kuitenkin yrittää tehdä tätä, joissain ihmisissä kauhunsekaisia tunteitakin herättävää ruokalajia, ihan itse. Eikä paluuta Saarioiseen enää ollut. Mun mielestä lasagne ei ole ollenkaan niin vaikeatekoinen kuin maineensa kertoo. Kestäähän se tovin (mutta niin kestää makaronilaatikkokin) ja tuleehan siitä tiskiä (niinkuin mistä tahansa oikeasta ruoanlaitosta), mutta on aivan ehdottomasti vaivan arvoista. Ja lasagnea voi tehdä kerralla vaikka kymmenen hengen satsin ja pakastaa. Onpahan ens viikon lounaat mietitty. ;)

Silloin tällöin tulee mieleen, että vois kokeilla jotain muutakin kuin sitä perinteistä, mutta päädyn kuitenkin aina täyttämään lasseni jauhelihalla ja juustokastikeella. Oon aika perinteinen näissä jutuissa; hampurilaispihvin pitää olla nautaa ja joulua ei tule ilman kinkkua. :P Vähän kevyempi mukaelma lasagnesta on kreikkalainen moussaka, jossa pasta korvataan munakoisolla ja perunalla. Tätäkin tulee aina välillä tehtyä.

Mitään kummempia salaisuuksia mulla ei lasagnen tekoon ole, muista vaan maustaa jauhelihakastike kunnolla ja antaa sen poreilla rauhassa jonkun aikaa, äläkä pihtaile juuston määrässä. ;) Netti on pullollaan peruslasse-ohjeita, en jaksa sitä nyt tähän kopioida.

Jälkkäreistä parhaita on kaikki mahdolliset kermahyytelöhässäkät: pannacottat, cremebruleet ja mitä näitä nyt on. Molempia oon (luonnollisesti) tehnyt itse, mutta jotenkin vasta eilen havahduin kuinka superhelppo jälkkäri panna cotta on. Tarvii vaan muutaman raaka-aineen,joita on helppo pitää aina kaapissa. Sit vaan heität ainekset sekasin, keittelet vähän ja odotat tovin, valmista! Ja yleensä panna cotta aiheuttaa ihastusta vieraissa. :) Eilinen jälkkäri oli siis kookospannacotta mangolla höystettynä. Voisin syödä tätä muutaman kilon...


Iso kahden hengen annos / big portion for two

125 ml kookosmaitoa / coconut milk
1,5 dl kermaa / cream
0,5 dl sokeria / sugar
(pieni pala vaniljatankoa / small piece of vanilla pod)
liivatelehtiä tai -jauhetta pakkauksen ohjeen mukaan /
gelatin according to the instruction in the package

hedelmiä tai marjoja mielen mukaan / fruits or berries of your taste

Sekoita kattilassa kookosmaito, kerma ja sokeri. Lisää joukkoon vaniljatangon siemenet ja tangon palaset. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla muutama minuutti. Ota pois levyltä. Nouki joukosta vaniljatangon palaset. Sekoita joukkoon liivate. Jäähdytä hieman ja kaada sopivan kokoisiin annoskulhoihin. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi / yön yli. Lisää hyytyneen panna cottan päälle hedelmät tai marjat.

Mix coconut milk, cream and sugar in a pot. Add the seeds of the vanilla and the pod. Heat until it boils, boil gently for few minutes. Put off the heat, take away the pod pieces and add the gelatin. Let it cool down a bit and pour into servings bowls. Leave in the fridge for couple of hours. Serve with fresh fruits or berries.


Now that I started with the food topic, I cannot stop. :P

One of my favorite foods is lasagne, I prepare it maybe once a month. I know some people think it's complicated to make, but it is totally worth it! And you can make big amount at a time and freeze the rest (I recommend cutting it in serving size pieces before, makes it much easier after wards ;)).

Every now and then I play with the idea of trying something new with the filling, for example vegetables, but I always end up doing it the traditional way. I guess I am an old-fashioned girl. :P

My favorite desserts are all kinds of creamy, wobbly things like panna cotta and creme brulee. Even though I've done both of them before, I just now realized how easy dessert panna cotta is. And you can make so many variations from it. Yesterday I made coconut mango panna cotta, mmmmmmmm. (Recipe above.)


No comments:

Post a Comment