Friday, November 14, 2014

Granola.

Müsli kuuluu olennaisesti saksalaiseen ruokavalioon, tai ainakin erään tuntemani saksalaisherran aamiaiseen. Suomesta ja Saksastahan saa vaikka minkämoista mysliä, mutta täällä asian laita on hieman toinen. Tietyistä kaupoista löytyy kyllä jonkunnäköisiä myslejä, mutta useimmiten niitä missä on noin 99% kaurahiutaleita ja kilohinta on huimaava.... Itse en oikeastaan ole suuri myslin ystävä, juurikin siitä syystä, että useimmissa on liian vähän hedelmä- ja pähkinäsattumia ja liikaa mauttomia hiutaleita. Tästä syystä päätinkin kokeilla granolaa. Voin itse päättää kuinka paljon laitan ja mitä, paljon parempaa kuin mikään kaupan mysli. :) Ja parasta on tietysti, että tiedän tasan tarkkaan mitä mysli sisältää ja voin säädellä esim. rasvan ja sokerin määrää.


Varsinaista reseptiä en voi oikeastaan antaa, koska mun granola on tehty tunteella, eikä reseptin perusteella. :D Laitan sekaan sitä mitä kaupasta saa kohtuuhintaan ja mitä kaapista löytyy. Perussääntönä kuitenkin, että pohja on kaura- ja kookoshiutaleita, johon lisätään reilulla kädellä erilaisia pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja siemeniä, ja mausteeksi kanelia ja hunajaa.

Eli heittelin sekaan näitä maun mukaan:

kaurahiutaleita
kookoshiutaleita
cashewpähkinöitä
maapähkinöitä
kuivattua banaania
kuivattua ananasta
kuivattuja mustaviinimarjoja
kanelia
hunajaa
öljyä

Sekoita hiutaleet, pähkinät ja kaneli uunivuoassa. Lisää joukkoon hunaja ja öljy. Paista 225 asteessa noin 20 min, kunnes granola on kivasti ruskettunut. Voit käännellä seosta välillä. Anna jäähtyä ja lisää sekaan kuivatut hedelmät. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.

***

Mmmmm, homemade granola. Way better than any müsli in the shop. And I like to cheat myself to think it is healthier too. ;)

Here's what I put in mine this time:

white oats
desiccated coconut
cashew nuts
peanuts
dried banana
dried pineapple
dried blackberries
cinnamon
honey
oil

Mix oats, coconut, nuts and cinnamon in an oven tray. Pour in oil and honey and mix. Bake in 225 degrees for about 20 minutes, until granola has nice brown color. Let it cool and mix in dried fruits. Keep in airtight jar.2 comments:

  1. Tätähän täytyy kokeilla täällä Suomessakin - vaikka niitä myslejä on kaupat pullollaan (ero on ilmeisesti siinä, että mysliä ei paisteta?) :-)

    ReplyDelete
  2. Hmm, en tiiä miten niitä kaupan myslejä valmistetaan... Mutta suosittelen kokeilemaan tätä! Säilyy hyvin purkissa, ni voi tehdä isomman satsin kerralla. :)

    ReplyDelete