Tuesday, January 20, 2015

Saksaa ugandalaisittain.

Tai no oikeastaan ruandalaisittain, sillä opettaja on kotoisin Ruandasta. Ihan hauska heppu, jonka saksa ainakin tälläisen amatöörin korvaan kuulostaa lähes virheettömältä. Opetusmetodeista voidaankin sitten olla montaa mieltä. :P

Ensimmäisen tunnin aluksi opettaja kysyi onko jollakulla jotakin sitä vastaan, että hän puhuu Jumalasta. Hänellä oli joskus kuulemma ollut espanjalainen oppilas, joka ei suostunut jäämään tunnille, jos aiheena oli Jumala. Opettajan mielestä tämä oli aivan käsittämätöntä ja hän halusi nyt tehdä selväksi että tästä aiheesta puhutaan ja jos se jotakuta haittaa niin menkööt. Ketään ei haitannut, ei myöskään mua, kunhan samasta aiheesta ei jauheta päiväkausia.

Seuraavaksi siirryttiin aiheeseen seksi, ja kuinka kaikki siitä tykkäävät, myös opettaja. Hän myös mainitsi moneen kertaan kuinka hän viettää aikaa rakastajattariensa kanssa, ja ettei hänen vaimoaan haittaa tämä epäuskollisuus, koska vaimo ei asiasta tiedä. Hän vielä vannotti, ettei meistä kukaan kertoisi vaimolle.

Tunnin loppupuolella opettaja paljasti, että hän tykkää kotona ollessaan hengailla kalsareissaan, joka on ilmeisesti tässä kulttuurissa jotakin aivan käsittämätöntä. Kyseisen tavan hän oli oppinut Saksassa vieraillessaan, jossa tämä on aivan normaalia. (Ugandalaisten oppilaiden suurin huoli oli se, että opettajan lapset kertoisivat koulussa muille heidän isänsä omituisesta tavasta.)

Eräällä toisella tunnilla opettaja korosti sitä kuinka miehet tuovat onnea ja naiset epäonnea (täähän nyt on ihan vanha vitsi, eikä siinä mitään, kyllähän miehellä saa olla mielipiteensä, mutta aiheesta jauhettiin about 20 minuuttia...). Opettaja myös julisti, että HIV on enimmäkseen naisten ongelma (what?!). Lisäksi opettaja flirttailee aika häikälemättömästi (tai siltä se musta vaikuttaa) muutaman ugandalaisen opiskelijan kanssa, ja saattaa myös silloin tällöin sanoa jollekin päin naamaa, että "sä olet ruma". Hän näyttää myös nauttivat aiheuttamastaan hämmennyksestä, kun sanoo esim. "Rachel, missäs olit viime tunnilla, John tässä kaipasi sinua kovasti ja oli hyvin surullinen kun et ollut paikalla". John ja Rachel eivät siis tunne toisiaan lainkaan....

Tähän mennessä tunteja on ollut neljä, ja "teemat" tuntuvat seuraavan samaa linjaa. Opettaja on ilmeisesti mun ikäinen, voi olla että vanhemman opettajan puheenaiheet olis hieman konservatiivisempia. :P Ja kyllä mä olen jotain ihan oikeasti oppinutkin, ja uskon, että saan kurssista itsevarmuutta puhua saksaa.

Joka tapauksessa kurssi on, saksan oppimisen lisäksi, mielenkiintoinen katsaus täkäläisiin ajatuksiin. Mulle jäi vaan hieman epäselväksi kuinka tosissaan opettaja oli kaikesta yllä mainitusta...

***

Four lessons of my German course behind, and I must say that it is quite a bit different than the previous German courses I've had. We don't follow the book very much, instead the teacher keeps monologues about various "themes". So far these themes have been i.e. God, sex, mistresses, menstruation, how Germans wear only boxers when they are home, how HIV is mostly women's problem (?!) and how men are "Glück" and women "Pech". The teacher is also quite openly flirting with some of the Ugandan girls (or that's how it looks to me, at least). Sometimes he might also say "you are so ugly" to someones face. I haven't worked out yet, whether the teacher is serious or just joking.

Sometimes also we have a chance to open our mouths and in these moments the classes seem more like the German classes I'm used to. The teacher quite patiently corrects if someone says something wrong, and his German (to me) is very good (he is Rwandan). He also reminds often, how we only learn German while talking and writing it, and even if we wouldn't be perfect, we just have to go ahead and do it. We have two books but we never do any exercises from them in the class. We get loads of homework, but we never check them. Gladly I have my private German tutor here at home. 

Anyhow, even if I'm not really, let's say comfortable, of all the themes (and I am supposed to be the liberal European?), I do think that the course is useful. At least more useful than me studying alone at home. As a plus, I get to meet other people, which, they say, is good for your mental health. ;) And if nothing more, this is a great opportunity to get some kind of image of the opinions of the local people.

No comments:

Post a Comment